Trójkolorowa sałatka

Dziś mam dla Was przepis na kolejną rewelacyjną sałatkę:) Kolorową, warzywną, chrupiącą, lekką, a zarazem o intensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:)

  • około 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej
  • 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 6 filecików anchovies/anchois
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Ziemniaki szorujemy.  Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy dość mocno 2 łyżki oleju i podsmażamy ziemniaki przez około 5 minut (do zarumienienia). Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Odstawiamy.

Orzechy grubo siekamy. Podprażamy kilka chwil na suchej patelni.

Oczyszczone i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dość cienkie paseczki.

Cebulę kroimy w piórka.

W misce mieszamy opłukaną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę, paprykę  oraz cebulę.

W garnuszku ucieramy ocet oraz bulion i miód.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fileciki anchois. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki oliwy i miksujemy jeszcze chwilę.

Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy kosteczkami ziemniaków oraz uprażonymi orzechami.

Źródło: 101 Przepisów Świata Kobiety Tom 25

7 przemyśleń nt. „Trójkolorowa sałatka”

Odpowiedz na „AniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.