Ryba w śmietanowym sosie

Pyszne, lekkie i letnie danie. Tak powinien smakować piątek:) Duszona rybka, mój ulubiony chrupiący groszek cukrowy i totalne zaskoczenie – rzodkiewki na ciepło.  Całość fenomenalna w smaku. Danie wystarczy podać z młodymi ziemniakami z wody i pyszny jarski obiad gotowy. Zróbcie koniecznie:)

  • 3 płaty miruny (około 700-800 g) lub innej ulubionej ryby
  • 350 g groszku cukrowego
  • 1 duży lub 2 małe pęczki rzodkiewek
  • 50 g masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 150 ml mleka
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 150 ml kremówki
  • szczypta suszonego oregano
  • sól, pieprz np cytrynowy

Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem ryby kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Groszek umieszczamy na sicie i przelewamy dość dużą ilością wrzątku, pozostawiamy do ocieknięcia.

Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i co jakiś czas mieszamy, aż do jej zeszklenia. Dokładamy musztardę i smażymy całość jeszcze chwilę. Następnie wlewamy bulion oraz mleko.

Gdy zawartość naczynia się podgrzeje, dodajemy kawałki ryby. Dusimy całość około 10 minut.

Po tym czasie do garnka wlewamy kremówkę, dodajemy groszek oraz rzodkiewki. Wsypujemy oregano. Gotujemy chwilę. Doprawiamy w razie potrzeby solą lub pieprzem.