Makaronowa zapiekanka z łososiem i brokułem

Makaronowa zapiekanka, w serowym sosie, z dodatkiem wędzonego na gorąco łososia oraz różyczek brokuła. Najbardziej smakowała mi ona wieczorem, po odgrzaniu.

  • 200g makaronu
  • brokuł
  • 250 g łososia wędzonego na gorąco
  • 200 g żółtego sera (np cheddar)
  • 250 ml mleka
  • 50 ml kremówki
  • 125 g serka śmietankowego np Philadelphia
  • 100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur błękitny)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony i lekko posłodzony wrzątek. Gotujemy na półtwardo. Odcedzamy.

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy serek śmietankowy oraz starty na dużych oczkach tarki ser pleśniowy. Cały czas mieszając, podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia się serów (nie gotujemy). Gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję zdejmujemy go z palnika, lekko studzimy, po czym dodajemy starty ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, mieszamy.

Makaron łączymy z serowym sosem, dodajemy różyczki brokuła oraz rozdrobnionego na mniejsze kawałki łososia. Delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temp. 190 stopni przez około 15 minut.