Kotlety mielone z jajkiem

Bardzo lubię w kotletach mielonych to, że w zależności od dodatku możemy uzyskać zupełnie inną odsłonę tradycyjnych mielonych. Dziś do mielonego mięsa z indyka dodałam ugotowane na twardo jajka. Niby proste, a wyszło inaczej niż zwykle i co najważniejsze, smacznie.

mielonezjajkiem

  • 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • ok 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki gęstego majonezu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • biały pieprz i sól (do smaku)
  • bułka tarta
  • olej, masło

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, a gdy przestygną, obieramy, po czym kroimy w kostkę.

Bułkę wkładamy do miski, zalewamy mlekiem.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle.

Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy namoczoną i dobrze odciśniętą z mleka kajzerkę, przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pokrojone w kostkę jajka oraz przyprawy. Wyrabiamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki. Obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.

Usmażone kotlety możemy jeszcze podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C, dzięki temu każdy domownik dostanie ciepłą porcję w tym samym czasie.

mielonezjjkiem1

źródło