Zupa gołąbkowa

Zupa ta „chodziła za mną” już od dłuższego czasu. Przyczyniły się do tego pozytywne opinie na jej temat. Musiałam przygotować ją osobiście, ażeby przekonać się czy faktycznie jest taka dobra i przywołuje na myśl tytułowe gołąbki. Jak dla mnie pierwsze potwierdziło się w 100%, bardzo nam wszystkim smakowała. Jeśli zaś chodzi o przyrównanie jej z gołąbkami, to pytam siebie wciąż czy gdybym spróbowała jej u kogoś, nie znając nazwy, to czy skojarzyłabym ją właśnie z nimi (pomimo podobieństwa składników)? Pytanie pozostawiam bez odpowiedzi, gdyż nie to jest ważne, a smak, a tego jej odmówić nie można. Jedyne co na pewno zmienię następnym razem, to ilość ryżu. Dałam 100 g i jak dla mnie mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad.download Tomorrow Everything Starts movie now

zupagolabkowa1

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 1/2 główki włoskiej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 3 litry rosołu lub bulionu
  • 1 por
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • ok. 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 100-150g ryżu
  • 190g koncentratu pomidorowego

Połówkę kapusty kroimy na paski, a następnie w średniej wielkości kostkę.

Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki, podobnie jak pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju, do zeszklenia (będą błyszczące i minimalnie zmniejszą swoją objętość). Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wkładamy mięso mielone i smażymy, aż mięso pozbija się w grudki i straci różowy kolor.

Całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną kapustę, wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30 minut, do miękkości kapusty. Następnie wsypujemy suchy ryż i gotujemy według czasu potrzebnego na jego przygotowanie (jeśli planujemy podać zupę również następnego dnia, warto ryż ugotować oddzielnie by niepotrzebnie nie namięknął). Na koniec w razie potrzeby doprawiamy jeszcze zupę solą i pieprzem.

zupagolabkowa

 

3 przemyślenia nt. „Zupa gołąbkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.