Migdałowiec

Fantastyczny migdałowo-orzechowy biszkopt. Na wierzchu słodki kajmak z warstwą migdałowych płatków. Wszystko idealne. I tylko masa wg mnie do wymiany…. 😉

migdalowiec

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich mielonych
  • 1/2 szkl. mielonych migdałów

Masa:

  • 1 op. budyniu waniliowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • 100g miękkiego masła
  • szkl. mielonych migdałów,
  • aromat migdałowy

Dodatkowo:

  • mała puszka masy krówkowej,
  • płatki migdałowe

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po 1 żółtku. Odkładamy mikser i za pomocą szpatułki łączymy pianę jajeczną z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia oraz mielonymi orzechami  i migdałami. Pieczemy około 35 minut w temp. 170 stopni. Zimny przekrawamy na 2 części.

Z mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z proszkiem budyniowym oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka przelewamy do rondelka i razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony płyn budyniowy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy do białości. Łączymy stopniowo z zimnym budyniem. Wlewamy olejek, dodajemy migdały, mieszamy.

Przygotowaną masą przekładamy blaty migdałowe.

Masę krówkową podgrzać i posmarować nią wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.

 

migdalowiec3

 

migdalowiec5

źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.