Sernik piernikowy

Kiedy spadające kartki z kalendarza nieuchronnie zapowiadają koniec roku, wiadomo też, że to czas pachnący cynamonem i przyprawą do piernika. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam te korzenne smaki i zapachy. Dzisiejszy sernik jest właśnie z tymi dodatkami. Niewątpliwie po upieczeniu go w kuchni zapanuje już świateczny klimat. Serniczek nie jest duży, bo pieczony w formie o średnicy 21 cm. Ma aksamitną konsystencję i jest po prostu bardzo dobry:)

sernikpiernikowy2

Spód:

  • 100g herbatników (mogą być zwykłe, korzenne lub pierniczki)
  • 50g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka (polecam Piątnica)
  • 5 jajek
  • 130g miodu
  • 100g cukru pudru
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki (20g) mąki pszennej
  • 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło przekładamy do garnuszka i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Roztopione masło odkładamy.

Ciasteczka kruszymy na pył. Dodajemy rozpuszczone, lekko ciepłe masło oraz przyprawę do piernika i cynamon. Mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tak przygotowaną masą ciasteczkową wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki) tortownicy o średnicy 21 cm. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy około 10 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni. Tortownicę odstawiamy do przestygnięcia.

Twaróg miksujemy dość krótko razem ze śmietanką, jajkami, miodem, cukrem pudrem, ekstraktem z wanilii oraz przesianymi obiema mąkami z przyprawą do piernika. Gdy wszystkie składniki się połączą, przekładamy masę serową na podpieczony spód ciasteczkowy. Na dnie piekarnika umieszczamy szerokie naczynie wypełnione wodą. Tortownicę umieszczamy na środkowej półce piekarnika. Pieczemy około 60-70 minut w 150-160 stopniach do momentu ścięcia się sernika. Pamiętajmy, że sernik nabiera odpowiedniej konsystencji dopiero po całkowitym przestudzeniu – nie pieczmy go zbyt długo. Zostawiamy do ostudzenia w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypujemy cynamonem

sernikpiernikowy3

Źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.