Placuszki jogurtowe

Placuszków Ci u mnie nigdy dosyć. Lubię je tak bardzo, że smakują mi nawet bez dodatku żadnych owoców.

placuszkijogurtowe1

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce (dziś u mnie mrożone wiśnie, ale sprawdzą się każde miękkie owoce: truskawki, maliny, jagody itd)

Do miski przelewamy jogurt grecki, dodajemy jajka, olej i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy suche składniki: przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, sól oraz cukier. Na końcu dodajemy owoce (możemy też wykładać je na placki po bezpośrednim wylaniu ich na patelnię). Mieszamy w jednym kierunku, do połączenia składników.

Placuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu, na patelni do naleśników, na minimalnej ilość oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.