Sałatka ziemniaczana z ogórkiem, fasolką i koperkiem

Przepis na sałatkę wypatrzony tutaj .Miało być prosto, szybko i smacznie i tak też było. Sałatkę przygotowałam z myślą o zabraniu jej do pracy i zjedzeniu zamiast kanapki. W tej roli sprawdziła się znakomicie. Trzeba jednak przyznać, że tego typu (w sensie ziemniaczane) sałatki trzeba po prostu lubić. Z pewnością nie jest to sałatka dla każdego, choć jak podaje pani Magda, u której przepis znalazłam, sałatka jest uniwersalna.

salatkaziemniaczanaGS2

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 ogórek szklarniowy (tzw wąż)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • duży pęczek koperku
  • sól oraz czarny pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach do czasu aż będą miękkie. Następnie ziemniaki odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia. Zimne obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórek (można obrać lub zostawić ze skórką) przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki usuwamy pestki. Następnie kroimy w kostkę.

Fasolę wykładamy na sito, przepłukujemy wodą i odsączamy.

Umyty i osuszony koperek drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Majonez oraz jogurt umieszczamy w garnuszku. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.

salatkaziemniaczanaGS