Sałatka z kaszą jaglaną, kozim serem, szpinakiem i burakiem

Samo zdrowie na talerzu.

Buraka można upiec w piekarniku samodzielnie, albo pójść na łatwiznę i kupić upieczone, wówczas przygotowanie sałatki zajmie nam dosłownie chwilkę.

salatkazkaszajaglanaburakiemszpinakiem1

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 100 g liści szpinaku baby
  • 1 duży pieczony burak
  • 125 g sera koziego
  • garść pestek słonecznika

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną przepłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zdjąć z palnika i nie odkrywając pozostawić na kolejne 5 minut.  Do kaszy włożyć opłukany szpinak i mieszać do momentu „spażenia” się szpinaku. Następnie dołożyć pokrojonego w kostkę buraka, oraz kozi ser (ja nabierałam małe porcje za pomocą łyżeczki, ale jak ktoś chce, można pokroić). Składniki sosu połączyć ze sobą. Zalać sałatkę. Posypać uprażonymi pestkami słonecznika.

Źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.