Brazylianka

Bardzo dobre ciasto. Miodowe, przełożone warstwą jabłeczną oraz budyniem. Idealne w okresie jesiennym. Istotnym faktem jest jednak to, że aby ciasto w pełni smakowało, musi odstać przynajmniej jeden dzień. Wówczas miodowe blaty robią się mięciutkie i wtedy też ciasto jest najlepsze.

brazylianka2

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 250 g cukru pudru
  • kwaśna śmietana (tylko tyle, by ciasto nie było „suche”, u mnie wystarczyły 2 płaskie łyżki )

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Blachę o wym. 22 x 32 cm wykładamy pergaminem. Pierwszą częścią ciasta wylepiamy dno blaszki (można też rozwałkować) i wstawiamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe blaty.

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 160 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego

Odmierzamy półtorej szklanki mleka i wraz z cukrem i cukrem wanilinowym stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki. Wylewamy przygotowaną mieszankę na gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy około 1-2 minuty, do zgęstnienia budyniu. Odstawiamy. Miękkie masło ucieramy do białości. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 op. galaretki cytrynowej lub pomarańczowej

Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do rondelka i dusimy na średnim ogniu około 10-15 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Dodajemy do jabłek. Odkładamy na chwilę do stężenia.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy przygotowaną masę budyniową. Przykrywamy drugim blatem miodowym. Na niego dajemy tężejącą masę jabłkową i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch oblewamy polewą czekoladową.

Polewa:

  • 100 g masła
  •  8 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do roztopionego masła dodajemy cukier i kakao, podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy do momentu uzyskania polewy o gładkiej i świecącej konsystencji.

brazylianka3

 

brazylianka1

Źródło: „103 ciasta siostry Anastazji” z podwojoną ilością składników na krem budyniowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.