Ciasto dyniowe

Wspaniałe ciasto dyniowe. Nieco przypominające piernik, pewnie za sprawą przyprawy korzennej i cynamonu. Był to mój debiut jeśli chodzi o dynię w wypiekach, ale jak najbardziej udany. Największą radochę miałam tłumacząc każdemu z domowników  jaki jest „tajemny” składnik ciasta. Mina każdego z nich – bezcenna;) Z dodatkowym uznaniem spotkała sie również polewa, która zaskoczyła słodko-słonym smakiem. Początkowo bałam się, że nie zastygnie (bo po wymieszaniu była dość lejąca), ale szybko nabrała właściwej konsystencji.

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • skórka z 1 dużej pomarańczy
  • 20 ml soku z pomarańczy
  • 500 g puree z dyni

Polewa:

  • 300 g serka śmietankowego (u mnie 250 g serka Twój Smak)
  • 150 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Masło roztapiamy w garnuszku, odkładamy do przestudzenia.

Mąkę, cukier, przyprawy korzenne, cynamon, skórkę pomarańczową, sodę i sól przesiewamy do miski.

Śliwki suszone kroimy na mniejsze części, orzechy siekamy. Dodajemy wraz z rodzynkami oraz skórką kandyzowaną do miski z sypkimi składnikami, mieszamy.

W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy przestudzone masło, sok z pomarańczy i puree z dyni – miksujemy chwilę do połączenia. Następnie dodajemy suche składniki i ponownie miksujemy.

Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra/dół) na około 35-40 minut lub dłużej (do suchego patyczka).

Polewa: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Polewamy wierzch ciasta, na koniec posypując całość delikatnie cynamonem.

ciastodyniowe2

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.