Placuszki ze śliwkami i cynamonem

Bardzo dobre placuszki. Idealne w sezonie na śliwki. W sumie taka mała rzecz, a cieszy;)

placuszkizesliwkami1

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szklanka (lub więcej) śliwek pokrojonych w średnie plastry

Jajka wybijamy do miski i za pomocą rózgi kuchennej lekko je roztrzepujemy. Dodajemy jogurt oraz olej, ponownie mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier przesiewamy. Całość łączymy z mokrymi składnikami. Wylewamy porcje ciasta (np po 1 łyżce) na patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na placuszki wykładamy cząstki śliwek. Smażymy około 2-3 minuty, po czym przewracamy na drugą stronę. Podajemy posypane cukrem pudrem.

placuszkizesliwkami2

Źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.