Filet pod selerową pierzynką

Filet z kurczaka bardzo często gości na naszym stole. Nie wymaga wielkich umiejętności, a przy tym można go przygotowywać na przeróżne sposoby i za ten fakt lubię go najbardziej. Zapiekany w piekarniku lubię chyba najbardziej. Dziś więc kolejna wariacja na temat zapiekanego kurczaka, tym razem pod selerową pierzynką. Początkowo obawiałam się, że seler mocno zdominuje smak potrawy, jednak żaden z domowników nie zorientował się, że to kurczak w towarzystwie selera ma dziś na talerzu.

pierspodselerowapierz1

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1/2 selera
  • 100g żółtego sera (u mnie gouda)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz (u mnie kolorowy)

Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy na porcję. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem, lub wysmarowaną masłem. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Obrany seler trzemy na grubych oczkach tarki. Do tego samego naczynia scieramy ser, również na grubych oczkach. Mieszamy razem z dodatkiem majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy kawałek mięsa wykładamy warstwę selerowo-serową. Zapiekamy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

pierspodselerowapierz2