Placuszki bananowo-piernikowe

Puszyste, biszkoptowe placuszki smażone bez tłuszczu. Jak dla mnie super, ale ja jestem fanką wszelakich placuszków-racuszków. Z tego też powodu placuszki od razu robiłam z podwójnej porcji. Polane miodem stanowiły dla nas pyszny podwieczorek:)

placuszkibananowopiernikowe2

Podaję przepis podstawowy:

  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • duży, dojrzały banan
  • 40g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem.  Następnie dodajemy po jednym żółtku. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do masy. W misce łączymy ze sobą suche składniki, mieszamy i dodajemy do masy jajeczno-bananowej.

Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron.

Ja na początku smażyłam na patelni z odrobiną oleju, ale dużo lepsze były wg mnie te smażone całkiem bez tłuszczu. Zdecydowanie lepiej też się je przewracało.

placuszkibananowopiernikowe1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.