Pulpety z makaronem w sosie cukiniowym

Przepis znaleziony na stronie jagodzianka.com. Od razu wiedziałam, że to moje smaki. Danie jest baaardzo syte. Najbardziej smakowały mi pulpeciki, do których dodatkowo dodałam mój ulubiony lazur błękitny. Sos niekoniecznie do mnie przemawiał, bodajże za sprawą wina, ale całościowo wszystko komponowało się super smacznie, o czym świadczyły puste talerze domowników.

makaronzpulpetamiwsosiecukiniowym1

  • 800 g piersi indyka
  • 12 paluszków grissini (u mnie z rozmarynem)
  • 100 g sera lazur błękitny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie – ja lubię;) )
  • pęczek pietruszki
  • 100 ml zimnej wody
  • ulubiony makaron

Sos:

  • 2 cukinie
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta chilli
  • 500 g mascarpone

Mięso mielimy. Paluszki grissini kruszymy za pomocą wałka na pył. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser lazur kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko wsypujemy do miski z mięsem. Wbijamy jajo, dodajemy przyprawy, wodę i wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, jeśli ktoś nie ma cierpliwosći;)). Smażymy z obu stron na rumiano. Przekładamy do miski.

Makaron gotujemy al dente.

Cukinię trzemy na tarce. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, uważając by go nie przypalić. Po chwili wlewamy wino. Dokładamy cukinię, przyprawiamy i wszystko chwilę dusimy. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Doprawiamy jeszcze w razie potrzeby. Do gotowego sosu przekładamy pulpeciki. Podajemy z makaronem.

makaronzpulpetamiwsosiecukiniowym2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.