Deser z musem mango

Nie przesłodzony, pyszny, lekki deser na bazie kremówki z białą czekoladą i maskarpone, z dodatkiem musu z mango, okraszone słonymi kawałkami pistacji. Pyszny. Mój synek, który słodkie uwielbia, ale różne domowe desery, to już różnie, po zjedzeniu wołał tylko: „Dokładka! Chcę dokładki”, więc o czymś to świadczy;)

deserzmusemmango1

  • 500 ml kremówki
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 100 g białej czekolady
  • 125 g mascarpone
  • dojrzałe mango
  • 1 łyżka cukru
  • garść pistacji

Śmietankę wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier wanilinowy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Całość przelewamy do mniejszego garnuszka i gdy lekko przestygnie wkładamy do lodówki na całą noc (można całość przykryć folią spożywczą).

Następnego dnia śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia.

Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i wlewamy ok. 4-5 łyżek wody. Zagotowujemy. Gdy mango zmięknie, a woda odparuje rondelek odkładamy do wystudzenia, po czym blenderujemy mango na mus.

Ubitą śmietankę z mascarpone przekładamy do pucharków, przykrywamy niewielką ilością musu z mango i posypujemy pokruszonymi pistacjami.