Kurczak z makaronem – cytrynowy duet

Dzisiejsza propozycja, to pachnący kolendrą cytrynowy kurczak, z makaronem gotowanym z dodatkiem jakże zdrowej kurkumy. Danie przygotowuje się dość szybko, co stanowi jego kolejny atut.

kurczakz maka2

  • 350g makaronu
  • sól, kurkuma
  • ok 3 duże piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • mniejszy kawałek imbiru ( ok 10 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml rosołu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Cytrynę wyszorować, sparzyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Zagotować wodę na makaron z dodatkiem soli i sporej szczypty kurkumy. Do wrzątku dodać otartą skórkę i sok z połowy cytryny. Makaron ugotować al dente,odcedzić.

W moździerzu utłuc na proszek ziarna kolendry, natrzeć nimi piersi kurczaka.
Czosnek i imbir drobniutko posiekać. Na mocno rozgrzanym oleju usmażyć mięso z obu stron, pod koniec dodając czosnek z imbirem. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć łyżką mąki, krótko zasmażyć. Podlać rosołem, mleczkiem kokosowym oraz śmietanką i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie filety wyjąc, pokroić na desce na cieniutkie plasterki. Sos przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, przełożyć do niego makaron, wymieszać. Ponownie dołożyć mięso. Całość posypać pokrojoną drobno kolendrą.

kurczak z makaronem1

 

DSC_0165

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.