Obiadowa surówka z selera

Bardzo lubię tą surówkę jako dodatek do mięsa. Rodzynki odgrywają tutaj decydującą rolę, więc nie pomijajmy ich.

obiadowaszselera1

  • 1 seler korzeniowy
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. rodzynek (rodzynków?)
  • majonez
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny

Seler obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki. Orzechy łamiemy na kawałki, prażymy na suchej patelni, pilnując by się nie zrumieniły zbyt mocno (będą wówczas gorzkie). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy 2 łyżki majonezu. Oprószamy solą i pieprzem do smaku. W razie uznania możemy skropić odrobiną soku z cytryny.

obiadowaszselera2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.