Roladki z tortilli z pastą z kurczaka

Dla tych, którzy uwielbiają tortillę i różnorodność. Dla mięsożerców. Dla poszukiwaczy nowych smaków.

Do szkoły. Do pracy. Na piknik. Na kolację. Na imprezę, święta czy Sylwestra. Zawsze i wszędzie 😉

Roladki z tortilli z pastą z pieczonego kurczaka i awokado. Dla mnie bomba, choć mój mąż uznał, że te są trochę suche i woli tradycyjne wersje, z warzywami do pogryzienia. Czyli jak zwykle – co kto lubi 😀

  • 1 op. tortilli (6 sztuk)
  • 2-3 piersi kurczaka (ok. 500g)
  • 1 awokado hass
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek cebulki dymki
  • 1/2 szkl. startego sera cheddar
  • 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • mielona papryka słodka i ostra
  • szczypta mielonego imbiru
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Oczyszczone piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem, mielonym imbirem, granulowanym czosnkiem oraz mieloną papryką. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni. Przekładamy na kratkę i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-30 minut. Studzimy.

Zimne mięso mielimy w rozdrabniaczu lub drobniutko siekamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Zieloną część dymki drobno siekamy.

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, środek rozdrabniamy widelcem.

W misce łączymy zmielone mięso, cebulę, posiekaną cebulkę dymkę, rozdrobnione awokado oraz starty ser cheddar. Dodajemy kwaśną śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy.

Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni, tylko do lekkiego zrumienienia. Na każdym rozprowadzamy przygotowaną pastę. Zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Źródło