Maślane (ucierane) ciasto z jabłkami – pyszne!

Do przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie Iza, u której przepis zobaczyłam.

Nie wiem co zadziałało mocniej – czy kobieca intuicja, że to będzie wspaniałe ciasto, czy Iza, która skutecznie je chwaliła;) W każdym bądź razie – jestem szczęśliwa, bo znalazłam szybki i prosty przepis na ucierane ciasto, które nie dość, że zasmakuje każdemu, to można je w każdej chwili wykonać, gdyż zazwyczaj wszystkie potrzebne składniki mamy w domu.

To ciasto jest przepyszne i zdecydowanie zasługuje na powtórki – my z pewnością będziemy robić je częściej.

Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, delikatne. PYSZNE! U nas zniknęło praktycznie w ten sam dzień po rozkrojeniu pierwszego kawałka;)

Przygotowałam je na tortownicy o średnicy 24 cm – jeśli macie mniejszą (22cm), ciasto wyjdzie wyższe.

Zdecydowanie polecam,

  • 160 g masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (w oryginale 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 większe jabłka
  • opcjonalnie – sok z cytryny
  • opcjonalnie – cukier puder do oprószenia ciasta

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku, miksujemy krótko, tylko tyle aż żółtko wkręci się w masło. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Miksujemy tylko do połączenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy w 2-3 partiach z ciastem. Delikatnie mieszamy szpatułką.

Połowę ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) tortownicę o średnicy 22-24 cm.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w większą kostkę. Wykładamy je na przygotowanym cieście, delikatnie w nie wciskając (jabłka przed wyłożeniem na ciasto można skropić niewielką ilością soku z cytryny – ja ten krok pominęłam). Wykładamy pozostałe ciasto, wyrównujemy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.