Sernik z kulkami orzechowymi

Sernik z kulkami orzechowymi to niepowtarzalne ciasto pochodzące z książki „100 nowych ciast” siostry Anastazji. Robiłam je wielokrotnie, na różnych etapach mojej „wprawy kulinarnej”. I choć mam wrażenie, że wizualnie za każdym razem wychodziło mi nieco inaczej, to pamiętam, że zawsze, ZAWSZE byłam zachwycona smakiem:) Ciasto jest wysokie, podzielne, dlatego nada się na różnego rodzaju święta czy uroczystości. Polecam bardzo:)

Biszkopt kakaowy: (pieczemy 2 takie biszkopty)

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki oleju

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy

Kulki orzechowe:

  • 300 g orzechów włoskich
  • 1- 1 i 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukry pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 200 g masła
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżeczki mielonych orzechów
  • cukier puder do smaku

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, miksujemy krótko. Na sam koniec w 2 partiach wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie biszkopty.

Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Dodajemy żółtka oraz ser i proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

W szklanej lub metalowej dużej misie ubijamy na sztywno białka. Delikatnie łączymy z masą serową.

Do miski przekładamy zmielone orzechy, dodajemy 1 szklankę kwaśnej śmietany, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Powinniśmy otrzymać w miarę zwartą masę (w razie potrzeby dodajemy jeszcze 1 łyżkę kwaśnej śmietany). Formujemy niewielkie kulki.

Połowę przygotowanej wcześniej masy serowej wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na masie układamy kulki orzechowe. Następnie wylewamy resztę serowej masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku

Kawę rozpuszczalną zalewamy kilkoma łyżkami gorącej, nie wrzącej wody. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier puder do smaku. Następnie wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną kawę oraz mielone orzechy. Miksujemy tylko do połączenia.

Na jednym z biszkoptów rozprowadzamy połowę masy, dajemy wkładkę serową z kulkami orzechowymi. Rozprowadzamy resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową.

Na sam wierzch rozpuściłam 100 g czekolady mlecznej z 1 łyżeczką oleju kokosowego.


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.