Sałatka z szynką, serem i brzoskwiniami

Jak co piątek przychodzę do Was z sałatkową propozycją. Mamy tutaj ryż, szynkę, ser, kukurydzę, jajka i brzoskwinie. Dostępność składników i szybkość przygotowania sprawia, że może być ona przygotowana na różne okazje, jak i bez okazji np do zjedzenia na kolację czy zabrania sobie do pracy.

Wszystkie swoje sałatki uwielbiam doprawiać majonezem kieleckim. Kto dokładnie śledzi bloga, ten wie, że zdecydowanie jestem „majonezową dziewczyną”. Bardzo często to podkreślam. Dlatego też przy okazji tej sałatki chciałabym zwrócić Waszą uwagę na fantastyczną loterię „Odkryj naszą tradycję – Majonez Kielecki” przygotowaną z okazji 60-lecia istnienia produktu na rynku.

Loteria trwa już od jakiegoś czasu i potrwa jeszcze do 15 grudnia 2019r, a do wygrania są rewelacyjne nagrody m.in. Thermomix TM6, nagrody pieniężne o wartości 100 zł czy nagroda główna o wartości AŻ 60 tys. zł! Jest więc o co walczyć. A jak wziąć udział w loterii? Wystarczy we wskazanym terminie zakupić majonez w promocyjnym opakowaniu, na stronie www.kielecki60lat.pl zarejestrować kod z banderoli oraz paragon, a następnie odkryć e-zdrapkę. Proste? Pewno, że proste!

Na sam koniec jeszcze mała ciekawostka – wiesz, że majonez kielecki jest jednym z najchętniej wybieranych przez Polaków majonezów? Ja sama często sięgam właśnie po niego. Moim zdaniem warto kupić go za jego smak i dobry skład, a dodatkowo spróbować swoich szans w loterii – nawet jeśli na ten moment nie planujesz żadnej sałatki, majonez przyda Ci się na zbliżające się wielkimi krokami Święta 🙂

No i koniecznie napisz mi jak smakowała Ci sałatka i czy dopisało Ci szczęście w loterii:)

  • 200 g ryżu
  • 300 g szynki
  • 4-5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • około 150 g żółtego sera (u mnie cheddar)
  • 4 brzoskwinie z puszki
  • 3-4 łyżki majonezu kieleckiego
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Szynkę kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ser trzemy na dużych oczkach tarki.

Brzoskwinie kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Mieszamy.