Omlet ziemniaczany z czerwoną papryką + testowanie dwustronnej patelni Happycall

Znacie ten temat? Pryskający podczas smażenia tłuszcz, który jest dosłownie wszędzie – nie tylko na patelni, ale i na płycie grzewczej, na podłodze, na ścianach, czy nawet na nas samych? Zwłaszcza to ostatnie nie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń.

Albo sytuacja, gdy przygotowując omlet wszystko pięknie wygląda, ale podczas przewracania go na drugą stronę, cały efekt idzie w diabły, bo omlet łamie się na pół. I mimo, że jest tak samo smaczny, nie wygląda już tak estetycznie.

Ja znam oba powyższe przypadki. Na szczęście patelnia dwustronna Happycall, którą ostatnimi dniami miałam okazję testować, rozwiązuje oba powyższe problemy… i nie tylko!

Patelnia dwustronna Titanium Jumbo Grill firmy Happycall nie jest całkowitą nowością, weszła ona bowiem na rynek już w 2001 roku, stając się światowym bestsellerem. Jest ona odpowiedzią na pojawiający się problem pryskającego tłuszczu i wydostającego się podczas przygotowywania potraw zapachu czy dymu, nie dziwi więc fakt, że ta koreańska firma sprzedała już ponad 20 milionów egzemplarzy swoich produktów.

W patelni zastosowana została wykonana z nieszkodliwego dla zdrowia, posiadającego atesty, silikonu uszczelka, która wpływa nie tylko na ograniczenie wydostawania się podczas gotowania zapachu i dymu, ale też korzystnie poprawia efektywność cieplną, umożliwiając szybsze gotowanie nawet na małym ogniu. To zdecydowana oszczędność czasu i energii.

Patelnia zamykana jest na specjalny magnetyczny zatrzask. Duża siła magnesu zapewnia dokładne zamknięcie patelni, co powoduje zwiększenie ciśnienia wewnątrz naczynia. Pomimo tego otwarcie patelni, nawet przy użyciu jednej ręki nie stanowi większego problemu. Co lepsze, otwarcie patelni w trakcie przygotowania dania, wciąż zapewnia nam czystość kuchenki, a to za sprawą specjalnie zaprojektowanej tacki ociekowej, na którą skapuje tłuszcz i para wodna.

Tym co bardzo mocno mi się podoba, jest to, że jedna część patelni posiada specjalne „wypustki grillowe”. Potrawy przygotowane na takiej patelni wyglądają niebywale apetycznie.

Zastosowanie 5-warstwowej powłoki tytanowej gwarantuje trwałość i umożliwia beztłuszczowe smażenie. Utrzymanie wnętrza patelni w czystości nie stanowi większego problemu, aczkolwiek, z uwagi na jej budowę, mycie jej zewnętrznych ścianek w niedużym zlewie bywa lekko utrudnione. Na szczęście patelnia ta nadaje się do mycia w zmywarce.

Patelni dwustronnej Happycall Titanium Jumbo Grill można używać zarówno na kuchenkach gazowych, elektrycznych czy płytach ceramicznych.


Mnie ta dwustronna patelnia bardzo się podoba. Znacznie ułatwia przygotowanie różnych dań, w szczególności omletów, które trzeba w trakcie przygotowania obracać na drugą stronę. Nie dość, że całość jest bardzo szybciutko gotowa, nic do patelni nie przywiera, to jednym ruchem ręki możemy obrócić patelnię z omletem i zapiekać jego drugą stronę. Po prostu rewelka. No i rzeczywiście kuchenka po skończonym posiłku nie jest ubrudzona tłuszczem, tak jak to bywa w przypadku tradycyjnych patelni.

Poniżej przepis na ziemniaczany omlet z papryką:

  • 4 ziemniaki
  • 6 jajek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cebula
  • około 2 łyżki posiekanego szczypiorku/cebulki dymki/lub natki pietruszki
  • sól, pieprz

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przeciskamy przez praskę na gładkie puree.

Cebulę oraz pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w kostkę. Dodajemy do ziemniaków razem z posiekaną zieleniną. Mieszamy.

Jajka wybijamy do małego garnuszka, roztrzepujemy rózgą kuchenną. Doprawiamy większą szczyptą soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy z masą ziemniaczaną.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy minimalną ilość oleju. Wykładamy masę jajeczno-ziemniaczaną z papryką. Patelnię zamykamy i smażymy przez około 2-3 minuty. Następnie patelnię obracamy na drugą stronę i zapiekamy omlet na rumiano.

Patelnia dostępna jest do kupienia w internetowym sklepie puregreen.pl .

Kto z Was już taką posiada? 🙂