Indyk z cukinią w serowym sosie

Mięsno-ryżowa propozycja obiadowa 😉

Żółty ryż, gotowany razem z dodatkiem kurkumy, do tego potrawka drobiowa z cukinią, to fajna opcja obiadowa.

  • 1 pierś z indyka
  • 2 cukinie
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • ryż
  • około 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 100 g boczku

Boczek kroimy na paseczki lub w większą kostkę, podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni, do zrumienienia. Odstawiamy na bok.

Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Cukinie kroimy na ćwierćplasterki. Oprószamy ziołami prowansalskimi i niewielką ilością soli.

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażył się boczek. Pod koniec dodajemy czosnek pokrojony na plasterki. Następnie dodajemy mięso, smażymy aż straci różowy kolor. Wówczas dodajemy cukinię. Smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę.

Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy razem z lekko podgrzaną słodką śmietanką. Całość wlewamy na patelnię i podgrzewamy aż serek się roztopi, a całość sosu nieco zgęstnieje.

W międzyczasie ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu w osolonym wrzątku z dodatkiem kurkumy.

Podajemy posypane zrumienionym boczkiem.

Źródło