Sałatka z kurczakiem, papryką i kukurydzą

Kolorowa i smaczna sałatka do pochrupania

… taka, jaka sałatka być powinna:)

  • około 300 g piersi kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 jajek
  • po jednej papryce: czerwonej i żółtej
  • 3 ogórki kiszone lub 5-6 konserwowych
  • 1 por
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • garść lub dwie łuskanego słonecznika

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w niedużą kostkę. Posypujemy mniej więcej 1-2 łyżkami przyprawy do gyrosa, mieszamy, po czym odkładamy na około 30 minut do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso (kurczaka można również w całości ugotować w bulionie, a następnie pokroić w kostkę).

Jajka gotujmy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Obie papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub na trójkąty.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie niewielką ilością wrzącej wody.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę.

Majonez mieszamy z musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.

Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy ziarna słonecznika, lekko studzimy. Posypujemy nimi wierzch sałatki.

Przed podaniem sałatkę schładzamy.