Zapiekana pierś kurczaka z cukinią

Muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu dania.

Zapiekanego kurczaka z cukinią podałam razem z prezentowanym wczoraj ryżem z marchewką i bardzo Wam takie zestawienie polecam. Sos z zapiekanki świetnie się z tym ryżem komponował, tworząc bardzo udaną, spójną całość.

Generalnie danie bardzo w moim guście. Mogłabym powiedzieć, że to zapiekana, lekko chrupiąca cukinia podana z ryżem i marchewką, a niewielkim dodatkiem do niej jest mięso. Właśnie w tej kolejności, czyli troszkę odwrotnie niż w nazwie dania;) Większość bowiem stanowią tutaj warzywa.

  • 500-600 g piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 200 g tartej mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy krótko cebulę, a następnie dodajemy kawałki mięsa. Smażymy razem aż mięso straci różowy kolor.

Cukinię kroimy na półplasterki.

Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy kurczaka z cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószamy ziołami prowansalskimi.

Do dużego garnuszka wbijamy jajka, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy wszystko aż do połączenia. Masą zalewamy zapiekankę.

Wierzch posypujemy tartym serem. Rozkładamy pomidorki koktajlowe.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.