Tortille z sezamowym kurczakiem

Każdy kto choć raz spróbował tortilli wie, że to bardzo fajna przekąska. My, od czasu do czasu, lubimy dogadzać sobie takimi smakami, choć nie ukrywam, że ich przygotowanie jest troszeczkę czasochłonne.

Zapewniam jednak, że warto je zrobić, że smak rekompensuje każdą minutę włożoną w przygotowanie mięsa, sosu, czy pokrojenie warzyw;)

Zróbcie koniecznie;)

Ps. Kochani, zostawiam Wam ten przepis, a sama zabieram się za pakowanie walizek 🙂 Na najbliższe kilka dni wyjeżdżam na wyczekany urlop. W związku z tym na wszelkie komentarze odpowiem w przyszłym tygodniu. Dziękuję za wyrozumiałość 🙂

  • 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • mąka krupczatka
  • 1 jajko
  • ziarna sezamu
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej

Dodatkowo:

  • sałata rzymska/sałata lodowa/roszponka
  • zielony ogórek
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • ok 100 g żółtego sera
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 4 goździki
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • szczypta soli
  • 1 op. tortilli (u mnie 5 sztuk, o średnicy ok 25cm)

Sos:

  • 4 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2-3 małe korniszony
  • 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta granulowanego czosnku
  • szczypta mielonej papryki
  • sól, cukier

Cebulę kroimy na cieniutkie plasterki. Przekładamy do miski. Dodajemy goździki. Posypujemy solą oraz cukrem pudrem. Odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie do miski wlewamy ocet winny i ponownie odstawiamy. Gdy cebula zmięknie, odcedzamy ją.


Składniki na sos mieszamy ze sobą, dodajemy starte na tarce małe korniszony. Sos wkładamy do lodówki, do schłodzenia.


Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki.  Doprawiamy je solą oraz pieprzem, mieszamy.

Kurczaka otaczamy w mące, następnie w rozbełtanym i lekko doprawionym solą i pieprzem jajku, a na końcu w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Odkładamy na ręcznik papierowy.


Warzywa myjemy. Kroimy na mniejsze części. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.


Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni. Smarujemy je niewielką ilością sosu. Rozkładamy warzywa: roszponkę (lub porwaną na mniejsze kawałki sałatę), plasterki ogórka, rzodkiewki, cząstki pomidora, czerwoną cebulę. Całość oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu. Posypujemy tartym serem. Dodajemy mięso. Tortille zwijamy (najpierw spód, a potem boki do środka). Owijamy folią aluminiową. Na górę możemy dodać jeszcze niewielką ilość sosu.