Omlet z szynką i cukinią

Jajka, szynka i cukinia – część pokrojona na cienkie plasterki, część starta na tarce.

Lubię takie śniadania z patelni.

A Wy?

  • 1 średniej wielkości młoda cukinia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g szynki
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz

Cukinię dzielimy na połowę – jedną część kroimy na cienkie plasterki, drugą trzemy na drobnych oczkach tarki.

Szynkę kroimy w kostkę.

Jajka wybijamy do garnuszka. Wlewamy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Dodajemy zioła, sól, pieprz oraz startą cukinię.

Na dużej patelni (28cm) rozgrzewamy masło klarowane, wlewamy połowę masy jajecznej. Na całej powierzchni rozkładamy plastrów cukinii, posypujemy szynką. Całość zalewamy pozostałymi jajkami.

Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut.