Przekąska z cukinii

Plasterki cukinii z drobno posiekaną czerwoną i żółtą papryką, pomidorem i cebulą, posypane tartym serem i zapieczone, to fajna opcja na przekąskę w okresie letnim.

Warzywa powinny być jak najdrobniej pokrojone.

Finalnie dobrze, by cukinia wciąż pozostała lekko chrupiąca.

Lepiej wybrać niezbyt dużą cukinię, tak by jej plasterki można było wziąć do ręki i zjeść na jeden/dwa kęsy.

  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • około 100g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz

Cukinię kroimy na grubsze (około 1,5 cm) plasterki.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w drobną kostkę.

Pozbawione gniazd nasiennych oraz skóry pomidory kroimy w kostkę.

Cebulę drobno siekamy.

W miseczce mieszamy pokrojone warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Plastry cukinii rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Na wierzchu rozkładamy farsz warzywny. Skrapiamy olejem. Posypujemy tartą mozzarellą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut.