Udka maślankowe

Udka kurczaka marynowane w maślance to znany i lubiany sposób na przygotowanie tego rodzaju mięsa.

Jedyne o czym musimy pamiętać, to by mięso natrzeć przyprawami dzień wcześniej i zalać je maślanką. Następnego dnia wystarczy tylko przełożyć mięso na blachę i upiec.

Świetne dla zabieganych, świetne na imprezy.

Lubię je przygotowywać, bo smakują rewelacyjnie, a roboty przy nich tyle co nic;)

A Wy znaliście już ten patent?

  • około 8 udek z kurczaka
  • 1 i 1/2 – 2 szkl. maślanki naturalnej
  • 2 łyżki oleju
  • granulowany czosnek
  • papryka mielona – ostra i słodka
  • imbir mielony
  • sól morska, pieprz biały

W miseczce mieszamy przyprawy oraz olej (u mnie to około 2 łyżeczki papryki słodkiej, 3/4 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 płaska łyżeczka białego pieprzu i około 1 łyżeczka soli. To są ilości orientacyjne, każdy może doprawić wg własnego smaku).

Oczyszczone mięso nacieramy dokładnie przyprawami. Umieszczamy w woreczku strunowym lub pojemniczku/misce. Zalewamy maślanką. Odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia udka lekko otrzepujemy z marynaty, przekładamy na blaszkę  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Pod koniec pieczenia włączamy termoobieg i dopiekamy skórkę na rumiano.


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.