Fasolka szparagowa po katalońsku

Latem dania z warzyw nie mają sobie równych. Jest to chyba jedyny okres w roku, kiedy mogłabym odłożyć mięso i jeść same bezmięsne potrawy.

W poszukiwaniu właśnie takiegoż dania, trafiłam na przepis na fasolkę szparagową po katalońsku.

Wyszła pyszna i już wiem, że będę do tego przepisu wracać.

Idealnie letnie danie. Pyszne. Tak dobre, że aż żal, że wyszło jej tak mało;)

  • ok. 800 g fasolki szparagowej żółtej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz, cukier

Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół).

Wodę z dodatkiem szczypty soli i cukru doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę i gotujemy na średnim ogniu przez około 10-14 minut (na al dente). Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.


Obrane ziemniaki kroimy na słupki. Na głębokim, mocno rozgrzanym oleju, smażymy frytki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy.


Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek oraz ziemniaki i fasolkę. Doprawiamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy przez chwilę. Na koniec dodajemy pomidorki i smażymy jeszcze przez 2-3 minutki.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. W razie potrzeby oprószamy jeszcze solą oraz zaostrzamy smak np przyprawą ognistą.

Źródło