Surówka z kalarepą

Miałam połowę kapusty pekińskiej i sałatę lodową i zastanawiałam się, którą zużyć w danym dniu do obiadu.

W ostatniej chwili pomyślałam, by wykorzystać obie.

Powstała pyszna surówka w zielonych kolorach. Dodałam do niej świeżą kalarepkę oraz miodowy dressing.

Wyszło pysznie. Polecam:)

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula

Dressing:

  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską drobno siekamy.

Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Odstawiamy do osączenia.

Kalarepę obieramy, kroimy na cienkie paseczki (przyda się obieraczka julienne).

W słoiczku umieszczamy miód, ocet winny oraz olej. Słoiczek zakręcamy i potrząsamy mocno do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.