Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaczki

Nie będę kryła zachwytu – te paluszki smakowały wybornie! Wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Panierka z płatków kukurydzianych nadała zwykłym mielonym drobiowym kotletom całkiem innego charakteru – właśnie przez tą chrupkość.

Mielone mięso drobiowe lubię i dosyć często przygotowuję. Można by pomyśleć, że w takiej sytuacji nic już nie może zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest to nic odkrywczego, ani wyszukanego. Po prostu – kilka prostych składników, które w finale dają baaardzo dobry efekt smakowy.

Jeśli przygotujecie sos, będą smakowały jeszcze lepiej. Ja tym razem zdecydowałam się na szybki sos majonezowo-ketchupowy.

Poniżej zostawiam Wam też przepis na pieczone ziemniaczki.

Polecam!

Paluszki z kurczaka

  • 500 g mięsa drobiowego  (piersi kurczaka lub mieszanka piersi i udek bez skóry i kości)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 małe jajko
  •  3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki łagodnego ketchupu
  • sól, pieprz

Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu lub za pomocą wałka do ciasta).

Obraną cebulę kroimy na ćwiartki.

Oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki mięso oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do mięsno-cebulowej masy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zwilżonymi zimną woda dłońmi formujemy około 8-9 paluszków, które następnie otaczamy w płatkach.

Smażymy na głębokim oleju, do zrumienienia (paluszki smażyłam przez około 8 minut, wkładałam do gorącego oleju, od razu zmniejszałam nieco temperaturę i ponownie zwiększałam ją pod koniec smażenia. Paluszki można też podsmażyć na złoto, a następnie dopiec w piekarniku).

Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzu.


Pieczone ziemniaczki:

  • 800-1000g ziemniaków
  • 6 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Kroimy je wraz ze skórką (jeśli ziemniaki są stare, warto obrać je ze skórki) na mniejsze kawałki i jeszcze raz przepłukujemy. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy na półtwardo (mniej więcej przez około 10 minut). Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W miseczce mieszamy olej z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ziemniaki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Mieszamy je z przygotowaną mieszanką.

Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30-35 minut (pod koniec sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie, a skórka przyrumieniona).

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Źródło