Zielona sałata z jajkami

Przepis wygrzebany kiedyś z książki Kuchnia polska M.Wasilewska. Przepis skuteczny, bo po pierwszym spróbowaniu, został z nami na stałe.

Tak na prawdę zieloną sałatę ze śmietaną i szczypiorkiem znam od dziecka, ale dodatek jajek znacznie ją uatrakcyjnił. Jeśli nie wierzycie, koniecznie spróbujcie;)

  • 1 sałata masłowa/strzępiasta lub dębolistna
  • 2-3 jajka
  • 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i drobno siekamy.

Umytą i osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze kawałki.

Śmietanę mieszamy ze szczypiorkiem, solą, pieprzem, cukrem oraz octem. Powstałym sosem polewamy sałatę.

Całość posypujemy posiekanymi jajkami.