Pasta jajeczna

Ze wszystkich past kanapkowych (jakie jadłam) chyba najbardziej lubię tę jajeczną. Jest doskonała ze świeżym pieczywem.

Tuż za pastą jajeczną, prawie tak samo bardzo, lubię też pastę twarogową z rzodkiewką (lub czerwoną papryką) oraz ze śledziem.

A jaka jest Wasza ulubiona pasta kanapkowa?

  • 7-9 jajek
  • 2 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w drobną kostkę. Część jajek rozdrabniamy widelcem na gładszą masę.

Do jajek dodajemy majonez, musztardę oraz starte na tarce ogórki konserwowe. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Szczypiorek drobno siekamy. Połowę łączymy z pastą jajeczną, a resztą posypujemy po wierzchu kanapek.