Cytrynowiec

Ciasto, które idealnie wpisuje się w letnie, upalne dni.

Jak na dobrego cytrynowca przystało jest orzeźwiające, lekko kwaskowe. Po prostu pyszne!

Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki.

Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła

Pianka cytrynowa:

  • 600 ml śmietanki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 op. galaretki cytrynowej

Dodatkowo:

  • herbatniki maślane

Polewa:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Do lśniącej i sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Wylewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni


Do rondelka wlewamy sok z cytryny oraz 1 szklankę wody, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia.

W osobnym naczyniu rozprowadzamy w reszcie wody proszek budyniowy oraz żółtka. Powstałą mieszankę wlewamy na gotującą się wodę. Cały czas mieszając, podgrzewamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy cytrynowy budyń. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt.


Obie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody, odkładamy do przestudzenia.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mascarpone, chwilę miksujemy, a następnie małym strumieniem wlewamy zimną (lecz wciąż płynną) galaretkę. Od razu wykładamy na krem budyniowy, wyrównujemy.


Na piance cytrynowej układamy obok siebie herbatniki, które polewamy polewą (ja pominęłam): w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Po połączeniu odkładamy do wystudzenia i polewamy z wierzchu herbatniki.