Letni obiad – młode ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami

Nic dodać, nic ująć – jak w nazwie dania:) To pewnego rodzaju sałatka, która sprawdzi się świetnie podczas cieplejszych dni.

Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie polecam.

  • ok. 1 kg małych, młodych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 250 g małych pieczarek
  • 200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach)
  • około 1/2 szkl. bulionu
  • garść lub dwie roszponki
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • olej/masło
  • sol, pieprz

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko (nie powinny się rozpadać). Odcedzamy. Większe ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki. Małe pozostawiamy w całości.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na połówki lub na ćwiartki.

Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki/półplasterki.

Boczek kroimy na paseczki.

Na rozgrzanej patelni wysmażamy boczek. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok.

Na tłuszczu, jaki wytopił się z boczku, podsmażamy przez chwilę ziemniaki (do lekkiego zrumienienia; w razie potrzeby dodajemy trochę tłuszczu-olej/masło). Przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki (w razie potrzeby ponownie dodajemy niewielką ilość oleju/masła), smażymy. Pieczarki łączymy z ziemniakami.

Na patelnię z pozostałym tłuszczem wlewamy bulion. Jeśli był zimny, doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy łyżkę octu winnego. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Do ziemniaków z pieczarkami dodajemy roszponkę oraz boczek. Mieszamy. Na koniec dodajemy jajka. Polewamy sałatkę sosem.