Piersi kurczaka wg siostry Anastazji (w omlecie)

Siostra Anastazja zaskakuje nie tylko ciastami. Również jej pomysły na dania obiadowe godne są uwagi i wykorzystania.

Kotleciki te zrobiłam z chęci przygotowania czegoś nowego, a jednocześnie niedrogiego. Nie spodziewałam się, że danie to „przyjmie się” u nas na stałe. Robiłam je już kilka razy z dużym powodzeniem i tylko raz – niestety- wyszły trochę zbyt tłuste:(

Jeżeli lubicie nowe wydania tradycyjnych potraw, wypróbujcie i ten pomysł. Być może taki kotlet w „omlecie” przypadnie Wam do gustu i na stałe zagości na Waszych stołach:)

  • 2-3 piersi kurczaka lub około 500 g piersi indyka
  • 3 jajka
  • mąka pszenna
  • olej/masło klarowane
  • sól, pieprz

Mięso dzielimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilę miksujemy.

Mięso obtaczamy w mące, a następnie w pianie jajecznej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (początkowo kładziemy mięso na mocno rozgrzany olej, a następnie temperaturę zmniejszamy, by ciasto nie przypalało się zbyt mocno).

Podajemy od razu po przygotowaniu.

I robione innym razem: