Sałatka z makaronem orzo, ogórkiem, szynką oraz koperkiem

Ta bezproblemowa, przygotowana z kilku składników, sałatka z pewnością będzie pojawiać się w naszym domu częściej. Jest bardzo dobra.

Bazą jest tutaj makaron w kształcie ryżu, czyli makaron orzo. Do tego mamy mięsny akcent w postaci szynki (u mnie wieprzowa) oraz coś zielonego – ogórek i koperek.

Kilka składników, kilka chwil na przygotowanie, a efekt wyśmienity. Spróbujcie:)

  • około 400 g makaronu orzo
  • 1 pęczek koperku
  • 1 długi zielony ogórek (lub 2 mniejsze)
  • 250-300 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Ogórka, po obraniu i odkrojeniu gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę.

Szynkę kroimy w kostkę.

Koperek drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Uwagi: Sałatkę przygotowałam dwukrotnie. O ile do sałatek zwykle używam majonezu kieleckiego, w tym wypadku sałatka bardziej smakowała mi z łagodniejszym w smaku majonezem.