Omlet gospodarski

Omlet gospodarski, to omlet z ziemniakami, boczkiem i cebulką. Niezwykle smaczny i sycący. U mnie z poniższej porcji pojadły 4 osoby.

Jedyne o czym należy pamiętać, by w trakcie smażenia, co jakiś czas podważać drewnianą szpatułką ziemniaki, tak by masa jajeczna mogła spływać po trochu na dno patelni. Ja niestety na moment musiałam opuścić stanowisko kuchenne i trochę zbyt mocno przypiekła mi się cebulka – na szczęście całość nie była gorzka i zjedliśmy ze smakiem:)

  • 4-5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • 6 jajek
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • olej
  • zielona cebulka (szczypior)

Obrane ze skórki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po odcedzeniu pozostawiamy do przestudzenia, po czym kroimy na plasterki.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy gęstą śmietanę. Całość mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę.

Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy boczek. Podsmażamy go do czasu, aż wytopi się tłuszcz. Wówczas dodajemy cebulę. Oprószamy całość solą. Smażymy razem jeszcze przez chwilę.

Na patelni rozkładamy połowę ziemniaków, zalewamy je częścią masy jajecznej, rozkładamy pozostałe ziemniaki i wlewamy resztę jajek.

Smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Co jakiś czas podważamy ziemniaki drewnianą łopatką tak, by masa jajeczna spłynęła na dno.

Podajemy na ciepło, posypane zieloną cebulką.