Tortilla z pastą serowo-brokułową i warzywami

Pewnie większość z Was lubi tortille przygotowywane z kurczakiem i z warzywami. Ja też lubię. Nie o kurczaku jednak dzisiaj, bo na tapecie tortilla wegetariańska.

W poszukiwaniu nowych smaków postanowiłam przetestować pomysł na bezmięsną tortillę z pastą twarogowo-brokułową, sałatą, papryką i ogórkiem kiszonym.

Całość wyszła pyszna.

Muszę jednak nadmienić, że najlepiej smakuje, gdy masa serowo-brokułowa jest wyraziście doprawiona. No właśnie, dodatek czosnku, moim zdaniem, niestety eliminuje te tortille do zabrania na drugie śniadanie do pracy, czy nawet zjedzenia tuż przed wyjściem z domu 😉 😉 😉 no chyba, że nie przeszkadza Wam czosnkowy oddech;)

  • 1 brokuł
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżki majonezu
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • kilka liści kapusty pekińskiej, sałaty rzymskiej lub strzępiastej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 op. tortilli (5 sztuk)

Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Studzimy. Miksujemy w rozdrabniaczu do warzyw.

Twaróg przepuszczamy przez praskę, łączymy z rozdrobnionym brokułem. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku sporą ilością granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki.

Ogórki kroimy na plasterki.

Sałatę dzielimy na mniejsze części.


Tortille podgrzewamy do leciutkiego zrumienienia na rozgrzanej, suchej patelni. Smarujemy pastą twarogowo-brokułową. Rozkładamy paprykę, ogórki i sałatę. Zwijamy.


Jeżeli jesteście zainteresowani naczyniami (deskami czy talerzami) do serwowania, zachęcam do odwiedzenia internetowego sklepu Garneczki.pl (wejście do sklepu nastąpi po kliknięciu w link). Dostępny jest duży wybór produktów w przeróżnym zakresie cenowym. Każdy znajdzie coś dla siebie:)

Źródło


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim