Sałatka kalafiorowa z kiełkami

Sałatka, którą przygotowałam na bazie przepisu siostry Anastazji. Minimalnie pozmieniałam. Wyszła bardzo smaczna.

  • 1 kalafior
  • 1/2 główki sałaty karbowanej
  • 2 pomidory
  • 1-2 czerwone cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 25 g kiełków (u mnie kiełki brokuła)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz, cukier

Kalafior gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki.

Cebulę kroimy w piórka.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy na półplasterki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Majonez łączymy ze śmietaną i połową szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na dnie salaterki rozkładamy porwaną na mniejsze części, umytą i osuszoną, sałatę. Następnie wykładamy 1-2 łyżki sosu. Dajemy kalafiora, polewamy go 1-2 łyżkami sosu. Następnie wykładamy warstwę pomidorów. Dajemy cebulę. Rozprowadzamy resztę sosu. Posypujemy kiełkami oraz pozostałym szczypiorkiem.