Langosze

Przepis na te drożdżowe placuszki wypatrzyłam kiedyś w gazetce Tina przepisy – Pierogi i kluski.

Spotkałam się już z langoszami przygotowanymi z dodatkiem ziemniaków, które wywodzą się z kuchni węgierskiej. Przepis na te langosze opatrzony był informacją, że jest to kuchnia słowacka.

O ile przygotowanie langoszy z ziemniakami jeszcze przede mną, tak te robię dosyć często.

Świetnie sprawdzają się jako dodatek do piwa, przekąska w gronie znajomych czy ciepła kolacja. Nie miejmy jednak złudzeń – są bardzo kaloryczne.

Langosze najsmaczniejsze są na ciepło, zaraz po przygotowaniu, ale po ostygnięciu też dają radę – ostatecznie;)

  • 500 g mąki (u mnie typ 480)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól
  • 230 g kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • starty żółty ser
  • ketchup

Do garnuszka wlewamy 1/2 szklanki letniego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże oraz cukier. Całość posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10 minut).

Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy ciasto – potrzeba tutaj cierpliwości, bo na początku ciasto jest dość klejące.

Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, posypujemy je odrobiną mąki, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kule, które następnie mocno spłaszczamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki (na średnim ogniu). Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Każdego langosza smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy startym serem.

Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym albo polane gęstą kwaśną śmietaną.

Uwagi: Langosze z tego przepisu robiłam już kilka razy. Czasem nie miałam z wyrobieniem ciasta najmniejszego problemu, czasem ciasto przez dłuuugi czas pozostawało klejące. Istotne znaczenie ma tutaj temperatura składników, a nawet jakość mąki. Drożdże muszą być świeże. Mleko nie może być zbyt gorące, a śmietana powinna być w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte drożdże powinny kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Jeśli zapomnimy odpowiednio wcześnie wyjąć śmietanę z lodówki i ogrzać ją do temperatury pokojowej, można połączyć ją w garnuszku z podgrzanym mlekiem (1/2 szklanki).


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim