Śledzie po sułtańsku

Na Wielkanoc. Na Boże Narodzenie. Na Sylwestra. Na rodzinne przyjęcie czy tzw domówkę. Nawet na postny posiłek… Śledzie mają miejsce na naszym stole przy okazji każdej większej, czy mniejszej uroczystości.

Tym razem przygotowałam „śledzie po sułtańsku”, czyli śledzie z dodatkiem cebuli, słodkich rodzynek i koncentratu pomidorowego. Wyszło pysznie!

Kto jeszcze nie próbował, zachęcam do przygotowania.

  • 6-7 filetów śledziowych
  • 4 cebule
  • 1/3 szkl. rodzynek (lub nieco więcej, wg upodobań)
  • około 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na około 5 minut. Odcedzamy.

Cebule kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy niewielką ilością wody mieszamy. Dodajemy rodzynki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru. Smażymy około 2-3 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (jeśli są bardzo słone można je wcześniej wymoczyć w wodzie lub mleku). Układamy w słoiku naprzemiennie z przygotowaną zalewą.

Odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań



Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?