Placki ziemniaczane z szybką potrawką drobiowo-pieczarkową

Dzisiejszy wpis chciałabym „zadedykować” wszystkim miłośnikom placków ziemniaczanych. Jeśli je lubicie, ta opcja z pewnością przypadnie Wam do gustu. Taką mam przynajmniej nadzieję 🙂

Placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku są pyszne, choć przygotowanie dobrego gulaszu jest nieco czasochłonne. Na szczęście jest też opcja przygotowania szybszej wersji drobiowo-pieczarkowej w pomidorowym sosie.

Taka potrawka smakuje wyśmienicie, a jej przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Myślę, że ma szansę zagościć na stałe w wielu domach.

Placki ziemniaczane z potrawką podałam razem z surówką z marchewki i jabłka z chrzanem.

Polecam.

Placki:

  • 1,2 – 1,5 kg ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Potrawka:

  • 600 g piersi kurczaka
  • 300-350 g pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • pęczek natki pietruszki
  • mielona papryka słodka
  • bazylia
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Natkę pietruszki drobno siekamy.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Dwie cebule kroimy w piórka.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na cienkie paseczki. Oprószamy mieloną słodką papryką, solą oraz pieprzem, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy mięso. Przekładamy do miski.

Na tej samej patelni obsmażamy cebulę oraz pieczarki. Gdy się przyrumienią dodajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w około 1/2 szkl. wody. Smażymy całość przez około 5 minut. W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Doprawiamy suszoną bazylią, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy usmażone mięso kurczaka. Smażymy jeszcze chwilę. Do gotowej potrawki wsypujemy mniej więcej 2/3 posiekanej natki.


Obrane ziemniaki trzemy na drobno razem z cebulą. Odstawiamy na sito, do osączenia (sito stawiamy nad garnkiem). Po kilku minutach ziemniaki przekładamy do dużej miski, a wodę z ziemniaków zebraną w garnku delikatnie odlewamy. Dodajemy do ziemniaków zebraną na dnie garnka skrobię. Dodajemy jajka oraz mąkę pszenną. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy placki. Podajemy je z drobiową potrawką. Placki posypujemy po wierzchu pozostałą natką.

Uwagi: Placki ziemniaczane można smażyć na całej powierzchni patelni, tworząc duże placki, lub tak jak ja, smażyć po 2 średniej wielkości placki i przekładać je potrawką.

Do placków podałam surówkę przygotowaną z 2 dużych marchewek, 2 jabłek oraz odrobiny świeżo utartego chrzanu. Do tego 2-3 łyżki kwaśnej śmietany oraz szczypta cukru do smaku.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań