Mleczna babka – z mlekiem skondensowanym i polewą z mleka w proszku

Jako, że babkę z kajmakiem uwielbiam, nie mogłam nie spróbować i tej na mleku skondensowanym.

Również i ona zyskała uznanie wśród moich bliskich. Wyszła pyszna i wilgotna.

Zdecydowanie najlepiej smakuje po przestudzeniu – jeśli tak jak ja, jesteście niecierpliwi i rozkroicie babkę póki ciepła, może Was spotkać rozczarowanie… a kolejne zaskoczenie będzie, gdy babka całkowicie ostygnie – smak i konsystencja zdecydowanie zmieniają się na korzyść;)

Babkę polałam jedną z moich ulubionych słodkich polew – z masła, cukru i mleka w proszku. Bardzo polecam:)

  • 250 g miękkiego masła
  • 90 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 75 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mleka w proszku
  • 25 g wrzątku

Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Wlewamy mleko skondensowane oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej. Następnie, naprzemiennie, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Miksujemy tylko do połączenia.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną formy na babkę (u mnie o średnicy 21cm).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (pieczemy do tzw suchego patyczka).

Pod koniec pieczenia, jeśli wierzch babki zbyt mocno się przypieka, przykrywamy ją papierem do pieczenia.


Masło roztapiamy, zdejmujemy z palnika. Do ciepłego masła stopniowo przesiewamy cukier puder oraz mleko w proszku, mieszamy. Na koniec dodajemy kilka łyżek wrzącej wody. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Polewę odstawiamy na kilka minut, po czym polewamy wierzch babki.

Źródło


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?