Jajka faszerowane pieczarkami

Połączenie jajek z pieczarkami zawsze doskonale smakuje. To taki zgrany duet. Jednym słowem „pewniak” 🙂

Pewnie dla większości z Was takie jajka faszerowane pieczarkami to nic nowego. Jeśli jednak z jakiegoś powodu jeszcze ich nie jedliście, bardzo zachęcam do wypróbowania:)

Jak dla mnie to zawsze najlepszy wybór na Wielkanoc.

  • 8-10 jajek
  • pieczarki (około 400 g)
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • masło

Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do przestudzenia.

Pieczarki myjemy, trzemy na dużych oczkach tarki.

Na patelni roztapiamy około 1 łyżkę masła, dorzucamy pieczarki i smażymy do momentu, aż cała woda, którą puszczą grzyby odparuje (pieczarki najlepiej dodawać na patelnię stopniowo, dzięki czemu nie puszczą dużo wody i będą się ładnie smażyć, a nie dusić). Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy.

Jajka obieramy, a następnie kroimy wzdłuż na pół. Żółtka wyjmujemy, a następnie trzemy na małych oczkach tarki i dodajemy do pieczarek. Mieszamy z niewielką ilością majonezu. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem do smaku.

Farszem pieczarkowo-żółtkowym napełniamy białka jajek. Można napełnić jedynie miejsce po żółtku lub nałożyć farsz na całą powierzchnię białka.