Sernik z bezą kokosową

Niepozorny, a bardzo smaczny serniczek. Kremowy. Nie za słodki. Jak dla mnie idealny.

Początkowo przygotowanie masy serowej może budzić obawy, jest ona bowiem bardzo rzadka. Taka jednak ma być, a serniczek nabiera właściwej konsystencji po zapieczeniu i przestudzeniu.

Ja będę robić ponownie. Polecam i Wam:)

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka smalcu

Warstwa serowa:

  • 1 kg twarogu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy

Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło i smalec. Siekamy nożem do połączenia. Dodajemy żółtka oraz jajko i zagniatamy ciasto.

Przygotowanym ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21x32cm. Podpiekamy wstępnie w 180 stopniach (ok. 10-15 minut).

W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, jajka, żółtka, olej oraz proszek budyniowy. Miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i wlewamy stopniowo mleko (masa będzie rzadka).

Masę serową wylewamy na ciasto w formie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.

Pod koniec pieczenia ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy kokos, mieszamy delikatnie szpatułką.

Przygotowaną piankę kokosową wykładamy na podpieczony sernik. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut (do zrumienienia się bezy kokosowej). Studzimy w uchylonym piekarniku.

103 ciasta siostry Anastazji


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim