„Marchewki” z ciasta francuskiego

Bardzo prosta, aczkolwiek zadziwiająco smaczna przekąska.

Rurki z ciasta francuskiego wypełnione marchewkowo-porowym farszem.

Początkowo wzbudzały u moich bliskich lekkie opory, ale jak skosztowali, to uznali, że smakują świetnie:)

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 marchewka (około 140 g)
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1-1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • szczypta kurkumy
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 pęczka koperku

Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy na 11-12 paseczków. Nawijamy je na foremki do rurek, starając się zawijać ciasto na zakładkę.

Jajko wybijamy do garnuszka, mieszamy. Dodajemy szczyptę kurkumy oraz mielonej papryki, mieszamy ponownie. Przygotowanym jajkiem smarujemy ciasto francuskie.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut (lub do zarumienienia).

Gotowe ciasto, póki ciepłe, ostrożnie zdejmujemy z foremek. Ja zrobiłam to trzymając gorącą foremkę ścierką i podważając ciasto palcami. Odstawiamy do przestudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy. Marchew obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach. Por kroimy na półplasterki.

W niedużym rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę. Gdy lekko się podsmaży, dodajemy marchewkę. Smażymy, dość często miesząc, do czasu aż marchewka się zeszkli. Na samym końcu dodajemy pory. Smażymy do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przestudzony farsz łączymy ze śmietaną – farsz nie może być zbyt rzadki.

Gotowym farszem napełniamy przestudzone rurki z ciasta francuskiego.

W środek nadzienia wbijamy łodyżkę koperku, która imituje marchewkową nać.